Aurora, Aura ja Auri: nimipäivä ja nimen merkitys

Aurora, Aura ja Auri viettävät nimipäiväänsä 10. maaliskuuta. Varsinkin Aurora on todella suosittu tytön nimi, joskaan ei välttämättä ensimmäisenä nimenä, vaan monesti toisena tai kolmantena.

Väestörekisterikeskuksen mukaan yli 15.000 suomalaista naista on saanut joksikin nimekseen Auroran. Se ei kuitenkaan ole laskenut kyseisen nimen suosiota, vaan melkeinpä päinvastoin. Aurora on nimittäin todella kaunis nimi, joka on aina säilyttänyt suosionsa.

Aura nimeä on kantanut Suomessa reilut 3000 naista, joista osalla se on ollut ensimmäisenä nimenä ja osalla toisena tai kolmantena nimenä. Myös Aura on äärimmäisen nätti nimi tytölle. Siinä on harvinaisuutta ja eksotiikkaa sekoitettuna perisuomalaisuuteen.

Auri nimi on kaikista harvinaisin näistä kolmesta, sillä Suomessa Auri nimi on kautta aikojen annettu vain noin 300 suomalaiselle. Aurissa onkin sitten jo enemmän harvinaislaatuisuutta, mikäli sitä etsitään.

Hyvää nimipäivää Aurora, Aura ja Auri!

Aurora, Aura, Auri: nimen merkitys

Aurora nimen merkitys tulee kreikan aamuruskosta ja aamuruskon jumalattaresta. Yksi Suomen ylivoimaisesti tunnetuimpia Aurora-nimeä kantaneita henkilöitä oli Aurora Karamzin (1808-1902), joka toimi Suomessa lahjoittajana ja muun muassa Helsingin diakonissalaitoksen perustajana. Aurora Karamzinin mukaan on nimetty monia paikkoja Helsingissä, kuten muun muassa Auroran sairaala sekä Aurorankatu Etu-Töölössä. Myös Hakasalmen huvila Finlandia-talon vieressä tunnetaan Aurora Karamzinin kotina. Aurora nimeä on perinteisesti annettu enemmän Länsi-Suomessa ja siitä on erilaisia muutoksia, kuten esimerkiksi Auruura, Aura, Auru, Ruura ja Ruuru.

Aura nimen merkitys juurtaa juurensa ajassa taaksepäin, kun sitä ehdotettiin uudeksi tytönnimeksi H.A. Reinholmin toimesta vuonna 1879. Se esiintyikin ensimmäistä kertaa kansanvalistusseuran kalenterissa vuonna 1882. Tämän jälkeen myös Aurora-nimisiä henkilöitä on kutsuttu monesti Auraksi. Aura oli kauan sitten myös joidenkin kansallisromantikkojen toimittaman albumin nimi. Tämä albumi ilmestyi vuosina 1817-1819. Kenties vanhin Auraksi kastettu henkilö oli K.A. Gottlundin – suomen kielen ja kansanrunouden innokkaan harrastajan – vuonna 1844 syntynyt tytär, jonka nimi oli Aura Otavatar.

Auri nimen merkitys pohjautuu Aura-nimeen ollen sen myöhempi versio ja toisinto. Kuten sanottua, se on myös kaikista harvinaisin näistä kolmesta johtuen tietenkin osittain myös Auri-nimen huomattavasti lyhyemmästä historiasta.

(Lähde: Etunimet, Kustaa Viikuna 1990)

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös