Herman, Hermanni ja Herkko – Nimipäivä

Tänään, 12. heinäkuuta, viettävät nimipäivää Herman, Hermanni ja Herkko. Jos paikalla ovat kaikki kolme sukusielua, niin Hermanni ja Herkko saavat esittää kiitollisuutensa Herman-veljelle, sillä jokainen tarina saa alkunsa jostakin.

Siinä missä Herman-nimen juuret ovat kaukana maailmalla, Hermanni ja Herkko saivat tuulta purjeisiinsa 1900-luvun lopulla vanhojen nimien tullessa taas muotiin. Pelle Hermanni oli silloin kai jo täysin unohdettu.

Herman, Hermanni ja Herkko – Nimen merkitys ja alkuperä

Aluksi oli suo, kuokka ja Jussi. Kostean jussin jälkeen syntyi Herman ja siitä tarina oikeastaan vasta alkaa. Hermanni on Herman-nimen suomalainen versio, kun taas Herkko on sen puhuttelumuoto – kummatkin ovat kuitenkin saaneet alkunsa tästä muinaissaksalaisesta nimestä, jonka H tekisi mieli vaihtaa isoon G:hen; German ja Herman kun vaikuttavat niin erottamattomilta kaksosilta.

Herman on muinaissaksalainen Hariman, joka tarkoittaa ”sotajoukkomiestä tai sotilasta”. Sen latinalainen nimi on Arminius, jota on lainattu myös ranskankieleen muodossa Armand, espanjaan muodossa Armando, italiaan muodossa Ermanno, venäjään muodossa Germanm bulgariaan muodossa Cherman ja liettuaan muodossa Ermanas. Virosta löytyvät muun muassa versiot Ermo, Hermo ja Härmo.

Suomessa Hermanni ja Herkko ovat päässeet almanakkaan ja Herman-muunnokset eivät siihen lopu, koska härmäläinen mielikuvitus ja huumorintaju ovat omaa luokkaansa. Niinpä maastamme löytyy myös lukuisia henkilöitä, joiden nimet ovat Hemmi, Manne ja Manni. Länsi-Suomessa todennäköisyys kasvaa tavata Hemma (borta bra, Hemma bäst), Hemmo, Hemmu, Herma, Hermo ja Hermu. Pohjanmaalla tahtia lyövät Herkkoo, Hemppa, Hemppo, Hemppu ja Herska. Viimeisen H:ta ei kannattane vaihtaa T:hen. Ei vaikka teestä tykkäisikin. Ja hei, Karjalasta kajahtaa vielä Herppa. Levoton ei siis ole vain Tuhkimo, vaan myös suomalainen nimikulttuuri.

Jos Rakas Herman olet siis miettinyt iltaisin sängyssä, että mikä on nimen merkitys ja alkuperä, niin rukouksiisi on vastattu. Kun oppilas on valmis, opettaja astuu kuvioihin. Mikäli traumat eivät ota laantuakseen, niin voimme kertoa sinulle, että Novgorodissa vaikutti vuosina 1078-96 erittäin voimakas piispa Herman (German), joten Karjalassa nimi oli jo hyvin varhain kovin arvostettu. Myös Valamon luostarin toinen perustajista oli Herman.

Tässä vielä Herman-tavausohjeet lukion äidinkielen opettajalle: ”Hermanin arvosana”, ”ethän säti Hermania” ja ”voit aina vertailla tyhmempiä Hermaniin”.

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös