nimen muuttaminen

Etunimet ja nimen muuttaminen

Nimen muuttaminen on yllättävän yleistä

Välillä tuntuu siltä, että lapsille halutaan antaa harvinaisia nimiä hinnalla millä hyvänsä unohtaen sen tosiasian, että etunimet ovat lapsen mukana aina. Nimen muuttaminen jälkikäteen viittaa kuitenkin siihen, että jossain on menty hieman vinoon. Vai?

Noin 3000 suomalaista muuttaa vuosittain etunimeään. Joskus halutaan myös lisätä itselle etunimi, jolloin kyseessä on tietenkin erilainen syy nimenmuutokseen. Monille on vuosien varrella jäänyt jokin kutsumanimi, jolloin omat etunimet eivät enää välttämättä reflektoi tätä kutsumanimeä halutulla tavalla. Tämän vuoksi monet haluavat muuttaa kutsumanimensä etunimekseen.

Etunimen muuttaminen Suomessa

Etunimen muuttaminen Suomessa on todella yksinkertaista. Henkilö voi tehdä tämän yhden kerran ilman minkäänlaisia perusteluja. Mikäli etunimensä haluaisi vaihtaa jo toistamiseen, täytyy muutosta hakea maistraatista siihen erillisellä hakemuksella.

Silloin tarvitaan myös selkeät perustelut sille, miksi henkilö tahtoo muuttaa etunimeään jälleen. MTV3:n mukaan noin 300 henkilöä muutti Suomessa etunimeään toistamiseen vuonna 2009. Näistä suurin osa haluaa yleensä palata alkuperäiseen etunimeensä kaduttuaan hetken nimenmuutostaan.

Muutetaanko kaikki etunimet vai mitä tapahtuu

Yleensä ihmiset eivät halua muuttaa kaikkia etunimiään kerralla ja niinpä monesti kikkaillaan esimerkiksi etunimien välisellä väliviivalla. Jotkut eivät kehtaa muuttaa nimeään vanhempien ollessa vielä elossa, koska sehän voisi loukata omaa mammaa ja pappaa.

Joskus – mutta todella harvoin – ulkomaalaista alkuperää olevat suomalaiset tahtovat muuttaa nimeään, koska omat etunimet eivät esimerkiksi anna mahdollisuutta päästä työhaastatteluun Suomessa. Sama voi päteä myös vankeihin, jotka haluavat helpottaa omaa arkeen pääsyään. Jälkimmäisestä tapauksesta voi olla montaa mieltä, mikä on oikein ja mikä väärin. Etunimet on kuitenkin Suomessa todella helppo muuttaa, mikä ei kuitenkaan poista vanhempien valtavaa vastuuta lapsensa nimeämisessä.

Nimen muuttaminen onnistuu näin

Nimen muuttaminen tehdään Digi- ja väestötietovirastossa. Jokaisella tulee olla vähintään yksi ja enintään neljä etunimeä. Yhdeksi nimeksi lasketaan myös yhdysmerkillä toisiinsa yhdistyneet nimet. Voit hakea etunimenmuutosta, jos asut Suomessa ja sinut on merkitty väestötietojärjestelmään. Myös ulkomailla asuvat Suomen kansalaiset voivat hakea muutosta etunimiinsä, jos asuinmaa on muu kuin Ruotsi, Norja tai Tanska. Jos asut joistakin edellä mainituista maista, ole yhteydessä asuinmaasi viranomaisiin.

Voit hakea etunimiesi muutosta täyttämällä nimenmuutoshakemuksen. Hakemuksella voit vaihtaa etunimiäsi, niiden järjestystä ja poistaa tai lisätä etunimiä. Hakemuksella voit lisäksi poistaa tai lisätä yhdysmerkin etunimeesi.

Jos haluat muuttaa nimesi tee se täältä.

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös